Paarden in het Mauritshuis

In het Mauritshuis stondi vorig jaar de tentoonstelling Stubbs, de man het paard de obsessie. 
Stubbs is een schilder van paarden uit de tijd van de Verlichting. Hoewel in Nederland vrijwel onbekend is Stubbs een populaire schilder in Engeland. Dat komt door zijn vakmanschap als schilder, dat tot prachtige schilderijen heeft geleid. Een andere oorzaak is zijn liefde en fascinatie voor paarden die door zijn Engelse klanten werd gedeeld.

Het uitgangspunt van Stubbs is dat je iets pas recht kunt doen als je het begrijpt. Om die reden heeft hij de anatomie van het paard uitvoering bestudeerd. Hij heeft vele paarden ontleed en de verschillende stadia van ontleding getekend. Hij heeft er zelfs een boek over gepubliceerd. 

Het is deze combinatie van liefdevolle aandacht voor het onderwerp en onberispelijk ambachtelijk vakmanschap die Unifit zo inspirerend vind. 

Naturalistisch én lyrisch

Zijn liefde voor paarden uit zich,naast zijn wetenschappelijke benadering, ook in zijn belangstelling en respect voor de gevoelens en gedragingen van paarden, en voor de uniciteit van elk paard. De paarden in zijn schilderijen zijn individuen en het is eenvoudig te zien wat er in ze om gaat. Dit komt doordat de lichaamstaal tot in het detail in beeld is gebracht: spierspanning, houding, oren, staart, en ogen worden allemaal minitieus geschilderd. Een belangrijke rol in het weergeven van de paarden speelt de vacht: vooral de lichtval, het spel van licht en schaduw, geeft hun vormen perfect weer. 

Dat is goed te zien aan het ontspannen 'theekransje'van drie moeders met hun veulens dat u hiernaast op de video van het Mauritshuis ziet.  

Eclipse

Een bijzonder voorwerp in de tentoonstelling was het skelet van Eclipse, in bruikleen van de Royal Veterinairy Society. Eclipse (1764-1789) wordt beschouwd als het beroemdste renpaard ooit. Tussen 1769 en 1770 won het paard alle races. Daarna moest hij stoppen omdat niemand meer een paard tegen hem uit durfde te laten komen. 

Uitlichting

Aan deze foto's van Eclipse is ook goed te zien hoe groot de bijdrage is van de lichtontwerpers aan deze tentoonstelling. (In dit geval & Hans Wolff & Partners

Door de ruimte niet alleen te voorzien van functioneel licht maar ook van zorgvuldig geplaatste en gerichtte spots worden de objecten precies goed uitgelicht. Dit focust de aandacht van de bezoeker en creeert op de juiste manier drama.

Unifit heeft in dit geval het materiaal geleverd voor de verlichting van Eclipse. Hierbij is gebruik gemaakt van  Buschfeld spanningsrails. Deze donkere rails passen zonder problemen in het interieur. Deze zijn voorzien van spots met een Soraa COB (chip on board) lichtbron. die worden aangestuurd door middel van Casambi Smart Lighting
De lichtaccenten kunnen nu heel precies worden gericht. De spots kunnen overal op de rails worden geplaatst en in positie worden gedraaid. Vervolgens kunnen lichtsterkte en lichtkleur individueel worden ingesteld met behulp van de Casambi Smart Lighting software. 

Alles bij elkaar zijn we blij dat we een bijdrage aan deze tentoontstelling hebben kunnen leveren.

Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.