Hygge

Het deense 'hygge' is een begrip geworden in de design wereld. Hoewel dit woord vaak vertaald wordt met 'gezelligheid' is dat niet wat het betekent. Het komt dichterbij ons woord 'koestering'. De Engelsen vertalen het wel met 'soothing the senses'.

Hygge gaat over het gebruiken van je zintuigen om te genieten van je omgeving, en dan speciaal van de mooie kleine dagelijkse dingen. Zo wordt het dagelijks leven iets waarin je je in thuis voelt, in plaats van iets waar je aan wilt ontsnappen.

Dat maakt Hygge zo belangrijk in het deense design. Vanuit deze visie verdient ieder item in je dagelijkse omgeving de aandacht van een designer. Deens design beperkt zich daarom niet tot meubilair en gebruiksvoorwerpen, maar besteed ook aandacht aan deurgrepen en wandcontactdozen. Doordat alles samenkomt in één geheel ontstaat de sfeer van ontspannen genieten waar het om gaat. 

Deens design is functioneel: vorm en functie vallen samen. Minimalistisch: er zijn geen storende overbodige details. Transparant: items vallen weg in het interieur, en dragen daarmee bij aan het geheel.
Deens design heeft daarom oog voor detail en kwaliteit. Het gaat uit van natuurlijke materialen, als hout, metaal en wol die prettig rustig en natuurlijk aanvoelen. Door het kleurenpalet rustig te houden en eerder texturen te combineren dan kleuren, ontstaat een warme rustige sfeer.

En hierin is verlichting essentieel. De basis voor deze verlichting is natuurlijk licht: kaarslicht of haardvuur. Waar dat niet mogelijk is zijn er gelukkig de deense lighting designers. Zij zorgen voor het licht dat de juiste sfeer realiseert. Door de juiste lichttinten te gebruiken ondersteunen zij de beleving van rustig ontspannen genieten. 

Binnen deze traditie horen de lampen van Anour. De productie gebeurt handmatig ambachtelijk en op bestellling, Vorm en functie vallen samen: er zijn geen overbodige details. De texturen (hout, koper) zijn belangrijk. LED technoloigie zorgt voor een warme indirecte  lichtbron. De lampen zijn eenvoudig aan te dimmen zodat ze precies de juiste lichtval en lichtintensiteit leveren.

Dit alles samen maakt Anour lampen speciaal, en een bijdrage aan het leven van alledag. Ze brengen het juiste licht op de juiste plek.

 

Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.