Biobased bouwen: schimmels als inspiratie

Designers zijn niet alleen verfraaiers: ze zijn ook vernieuwers. Nieuwe inzichten, nieuwe toepassingen, nieuwe oplossingen en nieuwe materialen komen van designers die zo een nieuw licht op de wereld en haar problemen laten schijnen. Hun ideeën zijn soms wat onpraktisch en vergezocht, maar altijd inspirerend. Er wordt een venster geopend naar nieuwe mogelijkheden. 

The Growing Pavilion

Om die reden is het altijd de moeite waard om de Design Week in Eindhoven te bezoeken, en dan speciaal de Graduation tentoonstelling van de Design Academy met de afstudeerprojecten.  Dit jaar is deze hier online te zien als onderdeel van de online Design Week. Het volledige programma staat hier

Eén van de concepten die tijdens deze online design week werd gepresenteerd (een reminder van vorig jaar)  is "Biobased building".  Biobased building is de volgende stap in ecologisch bouwen. Het idee is om organische materialen beter, slimmer, origineler, mooier, gezonder en ingenieuzer te maken. De grondstof wordt zoveel mogelijk gerespecteerd en haar schoonheid een onderdeel van het ontwerp. Het voorwerp wordt zo min mogelijk 'gebouwd' en zoveel mogelijk 'gegroeid'. Hiervoor worden bekende materialen gebruikt zoals riet en hout, maar ook nieuwe, zoals mycelium. Mycelium is het wortelstelsel van een schimmel: het ondergrondse deel dat we normaal gesproken niet zien. Het bestaat uit fijne draadjes, groeit bijzonder snel, en heeft een kleurenpalet dat lijkt op ongeverfde wol, 

Een prachtig voorbeeld van wat je daarmee kunt is 'The Growing Pavillion'. 

De constructie is van hout en riet, maar de bedekking is van twee soorten schimmel. Het resultaat is een warme zachte uitstraling. Het laat perfect zien wat de ontwerper, Pascal Leboucq, bedoelt met "een nieuwe esthetiek die biobased materialen een eigen, wonderschone identiteit geven'. En dat is wat we er bij Unifit zo mooi aan vinden: juist het respect voor het materiaal, de ambachtelijke aandacht, gecombineerd met de nieuwste techniek, levert duurzaam én prachtig design op. Daar hebben we onze design lampen op geselecteerd.

Vorig jaar stond het Growing Pavillion op de Design Week, dit jaar kan het bekeken worden op het nieuwe Floriade terrein. Hoewel de Floriade nog even weg is kan het terrein al bezocht worden tijdens zogenaamde 'previews'. In de Growing Pavillion vinden nu al tentoonstellingen plaats, georganiseerd door de eigenaren van het bouwwerk: de Dutch Design Foundation in samenwerking met Company New Heroes. U kunt het dus van binnen en van buiten bekijken. 

Maar natuurlijk kunt u ook nog even wachten tot de echte Floriade! 
 
Contact
  • Gildenstraat 14
    3861 RG Nijkerk NL
    T 033 247 03 41
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.